Het Huis van Sinterklaas, Zierikzee

De weken van Sinterklaas, gezellig! En druk… maar, gezellig. Kinderen hyper… niet gezellig, maar toch genieten deze weken. Heerlijk die spannende smoeltjes en alle gekkigheden er om heen. Nu de meiden er nog allebei in geloven, wilden we ook dit jaar weer graag naar het, wat wij helemaal geweldig vinden, kasteel van Sinterklaas in Helmond. Stukje rijden (anderhalf uur als het verkeer meezit, de navigatie meewerkt, je een beetje oplet en het niet druk is met parkeren), maar dat is echt de moeite waard. Wat een beleving! Vorig jaar al eens geweest en dit jaar wilden we de herhaling doen. Maar pech, kaartjes weg. Wij waren dus te laat. Dus op zoek naar een alternatief. Op zoek via Google, kasteel, rondleiding, Sinterklaas. Niks gevonden. En dus de vraag gesteld op de Facebookpagina van Knuf Nijn. Wat ben ik blij met zo’n groep enthousiaste mensen die leuke ideeën hebben en meedenken. Dankjewel! Het beste idee kwam van een ex-collega van me, die op Schouwen Duiveland woont. Het huis van Sinterklaas in Zierikzee! Zou een leuke belevenis zijn en ook nog eens dichtbij, dus wij hup hup, niet over de brug, maar over de Philipsdam naar Schouwen. Normaal rijden we die kant op als het mooi weer is, maar nu dus ook een ritje in november. En ook dan mooi!

Het Sinthuis is in het stadsmuseum, dat speciaal voor deze periode enkele weken is omgetoverd tot het huis waar de Pieten slapen, pepernoten bakken en op school zitten. Bij binnenkomst al gelijk gezellig. Wat hadden wij een zin in de rondleiding (ca. 80 min). Kinderen voorop, naar de ‘bioscoop’ om een filmpje te kijken van wat er ongeveer te wachten stond. Ga ik vooraan zitten? Of zit ik toch liever bij papa en/of mama? Toch wel spannend… Die gezichtjes, schitterend! Na het filmpje door naar de muziekkamer, samen herrie maken. En even een kijkje nemen op de Pietenzolder, waar ze spelletjes spelen en slapen. Rommeldebommel, wat een gestommel, hoor ik daar toch op die zolder….

Tot slot, de laatste kamer, de kamer van Sinterklaas. Met zijn bed en zijn bureau en natuurlijk heel veel cadeaus. En het boek van Sinterklaas. Zou Knuf Nijn er ook in staan? Sinterklaas vroeg of de kinderen een liedje wilden zingen… Doen we toch gewoon ‘Sinterklaas Kapoentje’, en ‘Zie ginds komt de stoomboot’. De makkelijke varianten, ook voor de papa’s en mama’s. Die van ‘Zwarte Piet ging uit fietsen’ blijkt toch vaak ietwat lastig. En natuurlijk ook nog het tijdens de rondleiding ingestudeerde lied voor Sinterklaas. Speciaal voor Zierikzee. Met behulp van de teksten op papier lukte dat redelijk. Nog even op de foto met Sinterklaas en een zakje pepernoten meenemen voor naar huis. Het was weer geslaagd!

Wij vonden het wel jammer dat er in het museum geen mogelijkheid was voor een hapje en een drankje. Dat maakte de pret niet minder, onderweg nog even langs het Grevelingenrestaurant om de trek te stillen. Een prima plek om met de meiden even wat te eten (tosti met appelmoes uiteraard). Voor ieder wat wils en een speelhoekje met een keukentje, speelgoed en een krijtbord… Leuk!

Zin om ook nog een kijkje te nemen? Er zijn nog tickets voor 1 en 2 december, te bestellen via www.huisvansint.nl/tickets. Er is een lift aanwezig, dus ook geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Dat is in Helmond dan weer niet…

Tips voor volgend jaar? Laat het me weten. Gezellig!

Leave a comment