Knuf Nijn en een roze olifant

Denk niet aan roze olifanten

Denk niet aan roze olifanten. Denk er niet aan. Je weet wel, van die grote, zware beesten, met grote zwierende oren, een lange slurf en mega drollen. Eén van de mooiste dieren in de dierentuin. Of niet? Maar dan in het roze.  Je denkt er toch aan he? Tuurlijk.

Dat is hetzelfde als dat je eigenlijk niet aan de stapels was wilt denken (leve Willeke, onze oppas) of aan het gras dat gemaaid moet worden. Aan die slijm die inmiddels overal en nergens in huis te vinden is. O nee, die toch niet. Die slijm is nergens meer te vinden. Hoop ik. Die hebben we zonder pardon weggegooid toen de knutseltafel en de vloer weer onder die vieze, stinkende, plakzooi zat. Getverdemme. Dus weg er mee. Lekker puh. Kind boos. Wij blij. Het leven is niet altijd feest.

Even terug naar de roze olifanten. Ik heb het erover omdat ik van Joanne  (een ervaren leerkracht en schrijfster) haar nieuwe boek kreeg. Een slaapverwekkend boek voor kindjes die niet kunnen (of willen) slapen. Door niet aan roze olifanten te denken vallen ze vast in slaap. Het NLP principe (verplaats de aandacht en je gedachten zullen volgen) helpt kinderen te denken aan iets anders, in plaats van aan bijvoorbeeld hun angstige of verdrietige gedachten. Het geeft rust en zorgt voor een vast slaapritueel. Het boek gaat over verschillende olifantjes. Dikkie, Warrie, Dizzie, Bozie (goede naam!) en meer. Hoe leuk om deze olifantjes te kunnen vergelijken met je kind. Bijvoorbeeld Bozie, die vaak boos is en stampt.  Sullie, die verlegen is. Vast herkenbaar. Of Juffie. Die houdt van strikjes en nageltjes lakken. Toen zei Silke gelijk: ik hou daar ook van he. Nageltjes lakken. Heerlijk, gelijk een beetje een ‘echte conservatie’ op gang. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten dat niet alles zomaar vanzelfsprekend is en dat kinderen allemaal verschillend zijn. Pietie, een olifantje dat vaak ziek is en Slurfie, het olifantje dat er anders uitziet dan de andere olifanten helpen daarbij. Niet alleen leuk om te lezen dus, maar ook nog eens pedagogisch verantwoord. Voel ik me weer minder schuldig over het tabletgebruik… Bij de tekeningen die bij elk olifantje staan werd er gediscussieerd. Die is niet mooi getekend. O, die is wel wauw! Goed om dan door te vragen. Wat vind je er mooi aan? Waarom vind je deze tekening lelijk dan? Overigens, Juul vind roze olifanten stom. Ze heeft liever groene.

Van Joanne kreeg ik ook een exemplaar om te verloten. Wil jij deze winnen? Kunnen jouw kids soms ook niet in slaap komen? Wil je gespreksstof tijdens het voorlezen? Laat dan in een reactie achter aan wie jij dit boek wil voorlezen. Of aan welke moeder jij dit boek wil geven. Winnen voor op jouw kinderdagverblijf of school bijvoorbeeld? Kan natuurlijk ook. Kortom, laat gewoon even een reactie achter. Uit alle reacties loot ik eind deze week een winnaar. Succes!

Het boek kopen, dat doe je via de site van Joanne.  Is je kind verdrietig om het verlies van een dierbare? Kijk dan eens naar haar andere boek: Ik mis je zo.

 

4 Comments

 1. Inge
  Lijkt me een erg leuk boek! Hier lezen we standaard voor het slapen gaan.
  Reply 8 april 2019 at 17:22
 2. Sabrina
  Klinkt als een heel leuk en leerzaam boek! Die zou ik wel aan onze meiden willen voorlezen voor het slapen gaan!
  Reply 10 april 2019 at 19:22
 3. Esther
  Wat een leuk boek en goed in te zetten om dingen uit leggen. Ik zou het graag voor ons zoontje willen.
  Reply 11 april 2019 at 16:50
 4. knufnijn
  Dames, jullie namen gaan mee in de naamloter. De winnaar volgt op Facebook.
  Reply 12 april 2019 at 14:59

Leave a comment