Markiezenhof, Bergen op Zoom

Markiezenhof Bergen op Zoo

Zeeridders en prinsessen. Prinsessen, die heb ik wel in huis. Tenminste dat denken ze. Dramaqueens, zo gedragen ze zich soms. Jullie snappen wat ik bedoel he? In de zomervakantie stond bij Knuf Nijn de Zeeridders en Prinsessendag op de agenda. Alleen was ik zelf te laat om kaartjes te kopen. Dom. Slechte voorbereiding. Gelukkig een poging 2 in de herfstvakantie. Betere voorbereiding. Dankzij een oplettende vriendin, dankjewel Linda! Dus op naar het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Zeeridders, daar heb ik alleen nog nooit van gehoord. Wel goed bedacht. Via Google (wat een goede uitkomst he, vroeger had ik er voor naar de bibliotheek gemoeten) vond ik het volgende:

De zitiron of zeeridder is een wonderbaarlijk monster. Volgens de beschrijving in het Liber rerum ziet hij er aan de voorkant uit als een ridder. Met zijn in tweeën gespleten handen kan de zeeridder geduchte klappen uitdelen. Deze monsters komen voor in de zee rond Engeland (bron: shellsandpebbles.com). 

Zegt me nog niks dus. De uitleg in het Markiezenhof was makkelijker: gewoon een soort van ridder met een zeemeerman staart. Lekker duidelijk. Simpel. Goed verwoord. Volgens mijn meiden bestaan zeemeermannen niet. Unicorns daarentegen wel. Volgens mij is tegenwoordig alles mogelijk, maar voor die uitleg zijn ze nog ietwat jong. Komt later wel. Of een keertje op school. We hebben genoten deze laatste dag van de herfstvakantie. Het Markiezenhof zat vol met prinsesjes en ridders. En wat andere loslopende frummels. Vol aandacht werd er geluisterd naar de prinses. De goochelshow sloeg ook aan. Gezelligheid! Hierna mochten de kids zelf aan de slag. Doet het altijd goed. Zelf goocheltrucjes maken. Niet moeilijk, maar toch bedenk je het zelf niet. Ik niet in ieder geval. Schminken, voorlezen, cake en ranja in de pauze. Daarna een dansje. Die van ons niet, die moesten perse nog geschminkt worden. En tot slot een heuse zeeridderstaart gemaakt. Of een soort van zeemeerman staart dus. Die hangt nu ergens in het Markiezenhof. Denk ik.

Mocht er in de Kerstvakantie een nieuwe Zeeridders en Prinsessendag komen dan verschijnt deze natuurlijk op de agenda van Knuf Nijn. Open monumentendagen (september) en open kasteeldagen (Pinksteren) bieden ook vaak dit soort leuke programma’s. Zo bezochten wij eerder dit jaar Kasteel Bouvigne in Breda. De meiden mochten toen als echte prinsessen door de kasteeltuin lopen. Een paar geleden een rondleiding gehad in Kasteel Doornenburg tijdens het sprookjesfestival. Geheel gericht op kids. Verkleden, verhaaltjes… Op de wensenlijst staat nog een bezoekje aan Slot Loevestein, het toch wel beroemdste kasteel van Nederland. Ik ben daar vroeger met mijn ouders eens geweest. Het ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot die verstopt zat in de koffer is me altijd bijgebleven. En natuurlijk het ‘Kasteel van Sinterklaas’ in Helmond. Ook een aanrader! Cultuur, kids en leuk! Dat kan toch best samen? Mochten jullie nog aanraders hebben, laat dan even een reactie achter. Vinden wij leuk!

Leave a comment